torsdag 26. mars 2009

Svart arbeid i Norge

Agnethe og Darek. To tilsynelatende helt vanlige mennesker som er bosatt i Norge. Vi finner dem gående fra hus til hus på hverdager i Vestre Bærums lett nedsnødde gater. Med et smil om munnen og en hvit varebil som sentrum for begivenhetene, reiser de to polskfødte søsknene rundt for å spørre om det ligger et vaske-behov i leiligheten til vedkommende. Svaret blir ofte ja.

"Then let us do it for you! 500 kroner!". Darek smiler i det han setter sammen en fin mix av de engelske og norske glosene han kan. For dette har han øvd på.

Historien om søskenparet er en innledning til temaet om svart arbeid i Norge. For det er et faktum at nordmenn har lært seg kunsten å benytte seg av uskattede tjenester de siste årene. Konsekvensene kan være store både for arbeidsgiver og arbeidstaker. Ryktene går på at majoriteten av de ulovelige fremmedarbeiderne stammer fra østblokklandet Polen.

I Norge har vi de siste årene opplevd en enorm vekst av polakker som søker seg arbeid i bygg- og anleggsbransjen. I 2007 kunne vi telle 13 200 polske personer i landet vårt. 1.1. 2008 var tallet 32 100. I tillegg må vi ta høyde for at det befinner seg en del illegale innvandrere i landet vårt. De blir ikke tatt med i kalkulasjonen.

Med disse tallene og den fiktive historien presentert, kan vi vel ikke si annet enn at det kanskje ikke er så rart at Norwegian har satt opp en egen direkterute Warszawa-Oslo i løpet av det siste året. Undertegnede var selv tilstede på flight tur-retur Warszawa, og det ligger liten tvil i at flyruten baserer seg på polske fremmedarbeidere. Selv personalet var polsk!



Skal jeg være helt ærlig, så ser jeg frem til å jobbe med emnet. Det er stort, samfunnsmessig viktig å belyse samt interessant og lett å få en artig vinkling på!

1 kommentar:

  1. Meget bra skrevet, Amund! Prosjektet høres spennende ut. Nå gleder jeg meg til å se presentasjonen deres.

    SvarSlett