mandag 11. mai 2009

Svart arbeid på godt og vondt

"Svart arbeid betyr at en ikke oppgir inntekten sin til myndighetene"

Fler og fler velger å jobbe svart. Ifølge en markedsundersøkelse tatt av skattedirektoratet har 37% av de spurte enten kjøpt svart arbeid, eller vurdere å gjøre de t. 23% av de spurte har kjøpt svart arbeid. Renhold og snekkerarbeid topper listene.

Et eksempel på tider hvor svart arbeid er lønnsomt er f.eks. under barnehageutbygginger. Da er det mange barn som trenger en dagmamma. De fleste dagmammaer jobber svart, og dette er lønnsomt for samfunnet. Alternativet ville vært at mange mammaer ville måtte være hjemme fra arbeidet for å passe på barna.

Selv om svart arbeid noen få ganger kan virke positivt så er det imot norsk lov og straffbart.


Svart arbeid kan gi billigere tjenester og økt inntekt for kjøper og selger. De deler pengene (skatten) som skulle vært betalt inn til samfunnet. Dette er penger som kunne vært brukt til skoler, sykehus osv. Hvis noen snylter på skatten må samfunnet enten øke skattene eller så må samfunnet kutte prosjekter eller lignende.

En annen negativ virkning svart arbeid har på samfunnet. Det truer bedrifter og enkeltpersoner som ønsker er på lovens side. Det gjør at de får hardere konkurranse og må sette ned prisene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar